В ход е нова хакерска атака от голям мащаб, която може да е засегнала стотици хиляди компютри по света. Това съобщи агенция “Франс прес“, като се позова на експерти по киберсигурността, предаде БТА. След нападението с вируса WannaCry в петък, експертите от американската фирма за киберсигурност “Proofpoint“ са открили нова кибератака, наподобяваща тази на “WannaCry“. Те са нарекли вируса, който я причинявa “Adylkuzz“.

epa05960674 A programer shows a sample of a ransomware cyberattack on a laptop in Taipei, Taiwan, 13 May, 2017. According to news reports, a 'WannaCry' ransomware cyber attack hits thousands of computers in 99 countries encrypting files from affected computer units and demanding 300 US dollars through bitcoin to decrypt the files. EPA/RITCHIE B. TONGO

“Той се възползва от уязвимост в операционната система “Windows“ на “Microsoft“, която компанията твърди, че е коригирала“, поясни експертът по сигурност в “Proofpoint“ Никола Годие. “Все още не знаем мащабите на щетите, но стотици хиляди компютри може да са били заразени“, заяви Робърт Холмс, вицепрезидент на американската фирма за киберсигурност. Той определи новата атака като много по-мащабна от тази с “WannaCry“.

Microsoft_Monitoring

Вирусът “Adylkuzz“ прониква в компютрите по същия начин като “WannaCry“. И той се възползва от същия дефект в Уиндоус, за да се разпространява. Заразените компютри започват да работят по-бавно. Те превеждат без знанието на своите потребители суми, еквивалентни на няколко хиляди долара, до криптирани адреси.


Share Follow

Leave A Reply