Европейският парламент прие резолюция, в която призова за отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС, предаде БТА. ЕП призова унгарското правителство да отмени законите, които утежняват правилата за дейност на неправителствените организации, както и за хората, търсещи убежище. Мнозинството от евродепутатите призовава Централноевропейският университет да остане в Будапеща.

Европейската комисия следва да наблюдава внимателно как унгарското правителство използва средствата от фондовете на ЕС, се посочва в документа.

Резолюцията беше приета с 393 гласа “за”, 221 “против”, с 64 въздържали се. Процедурата, за която ЕП днес призова, може да бъде задействана по искане на евродепутатите, ЕК и мнозинството от държавите в ЕС.виктор орбан, жан-клод юнкер

Европейската комисия същевременно съобщи, че продължава наказателната процедура срещу Унгария заради законодателството, свързано с предоставянето на убежище. Комисията отбелязва, че Унгария нарушава международното право, като не предоставя достатъчни възможности за подаване на молби за убежище, задържа в разрез с нормите мигранти и ги връща обратно в несъответствие с утвърдените общи процедури.


Share Follow

Leave A Reply