„Днес в Русия е тържествен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас от македонската земя“. Това заяви руският президент Владимир Путин пред македонският си колега Георге Иванов по повод празника на славянската писменост и култура -24 май.

Владимир Путин, снимка: EPA/БГНЕС

Владимир Путин, снимка: EPA/БГНЕС

Изказването на руския държавен глава е цитирано от сайта kremlin.ru

В отговор македонският президент Георге Иванов заявява:

„Днес ние отбелязваме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които се явяват наши духовни учители“. И допълва, че св. Климент Охридски е „нашият най-известен светец, най-добрия ученик на светите братя Кирил и Методий“.

Георге Иванов, снимка: http://www.balkaninsight.com/

Георге Иванов, снимка: http://www.balkaninsight.com/

Владимир Путин изрази надежда, че демократично решение на вътрешнополитическата ситуация в Македония. Като заяви, че опитът на Георге ИВанов ще е от полза за развитието на ситуацията ва страната в рамките на конституционната процедура.

путин георге

снимка: kremlin.ru

Георге Иванов е в  Русия по случай връчването му на наградата на фондацията „За единство на православната култура“.

„Искам да ви поздравя с тази награда. Ние с вас си даваме сметка, че благодарение на това, което беше казано днес, нас ни свързват особени отношения“, заяви Путин.

Руският патриарх Кирил по-рано връчи на Иванов наградата, носеща името на бившия патриарх Алексей Втори. Македонският президент бе удостоен с високото отличие заради неговите усилия по задълбочаването на единството на православните народи, утвърждаването на християнските ценности в обществото и за други заслуги.


Share Follow