„Изследванията ще бъдат в три аспекта – първо, наблюдение на етикета, има ли разлики в състава, ако има разлики, на какво се дължат те, второ, самият анализ на съставките отговаря ли на описаното на етикета и трето, което не е маловажно, да направим анализ на ценовите равнища. Проверката ще приключи между 15 и 22 юни, след това, до края на месеца ще направим и ценовия анализ и ще го оповестим.“ Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пред бТВ във връзка със съмненията за разлика в качеството на някои храни у нас в сравнение с това в Западна Европа. Вчера премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща на Министерски съвет, като една от обсъжданите теми беше качеството на храните.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Тази тема не е от вчера, тя е от години, но е много активно поета през последните няколко месеца. Първи колегите от Словакия установиха тези разлики на база и на лабораторни изследвания, които направиха и сезираха Европейската комисия за този проблем – едни и същи стоки, под една и съща марка, продавани на западноевропейски, от една страна и на източноевропейски, от друга, с различно качество“, изтъкна Порожанов.

храни

По думите му качеството може да се различава на самия етикет, на който може да се види, че съставките дадена стока, продавана в Западна Европа, може да са различни, в сравнение с тези на идентична стока, продавана у нас. По думите му изследванията ще бъдат в наши лаборатории, те са сертифицирани и акредитирани, съгласно всички правила, така че резултатите от техните изследвания няма да бъдат подложени на съмнение.

„Подобни анализи приключват в Чехия и в Унгария. България е някъде по средата на този елемент и ние сме стигнали дотам, че още от преди около месец бяха идентифицирани 5 групи стоки, които да бъдат изследвани – шоколадови изделия, млечни, местни, детски и храни, газирани напитки и сокове“, съобщи министър Порожанов.


Share Follow

Leave A Reply