“Решението на ВКС е несправедливо спрямо българските граждани. Смятам, че то е и необосновано, но в крайна сметка всички сме длъжни да уважаваме съдебните решения и да ги изпълняваме, така функционира демокрацията и правовата държава.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в гр. Русе, помолена за коментар на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което таксата „сградна инсталация“ не противоречи на Закона за защита на потребителите, според който гражданите не са длъжни да плащат за нежелана услуга.

IMG-20170529-WA0000

Миналата година Манолова сезира съда, като поиска от него да се произнесе по темата след наличието на противоречива съдебна практика. Досега в спорове между потребители и топлофикационни дружества някои съдии приемаха нормите на Закона за енергетиката, според който доставката на топлинна енергия в сгради – етажна собственост, е колективна услуга и не е необходимо подписване на индивидуален писмен договор между всяко семейство и съответната топлофикация. Според други обаче при противоречие в два закона се прилага онзи от тях, който защитава в по-голяма степен потребителите, а в конкретния случай – текстът, който забранява доставката на топлинна енергия без поискване.

IMG-20170529-WA0001

От решението на Гражданската колегия на ВКС се разбира, че според магистратите потребител на топлинна енергия не е отделният собственик или ползвател на апартамент, а самата етажна собственост. Затова и отделният собственик не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части. „ВКС не е намерил противоречие между два закона – между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите, но това не значи, че двата закона и по-специално Закона за енергетиката са справедливи спрямо българските граждани. Институцията, която може да промени този закон, в интерес на избирателите си, е българското Народно събрание“, каза още омбудсманът.

IMG-20170529-WA0002

Манолова подчерта, че като следваща стъпка ще напише препоръки до Министерския съвет, персонално до министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и до Народното събрание за промяна на Закона за енергетиката, който, по думите й, „не защитава гражданите от издевателствата на топлофикационните дружества“.

„Ще препоръчам конкретни промени на депутатите, защото те са хората, които могат да поправят тази несправедливост. В крайна сметка, ако не са готови да отменят такса „сградна инсталация“, да напишат текстове, според които изчисляването на таксата да бъде по-справедливо и хората да плащат минимални размери, а не огромните суми, които плащат сега, мръзнейки и без да искат да имат нещо общо с „Топлофикация“. В момента всички неблагополучия и лошото управление на столичната „Топлофикация“ се плащат от столичани, от тези, които не искат да ползват парно, но плащат „сградна инсталация“, категорична бе Манолова.


Share Follow

Leave A Reply