За първи път православен филм е прожектиран в затвор у нас. Филмът “Светителят хирург“ бе прожектиран на лишените от свобода като един велик пример, който е хубаво да следват всички хора. Самият свети Лука Кримски, на който е посветен филма светителят хирург е бил 11 години от живота си по затвори заради това че е проповядвал православието.

18788532_1941233002868771_1636255401_n

“Искаме да сме полезни на лишените от свобода с един добър пример, а какъв по-добър пример от св. Лука Кримски, който е имал тяхната съдба. Разликата е, че той е нарушавал само създадените от хората закони, но не и Божиите закони.“ Това каза автора на филма Ангел Бончев пред informo. След прожекцията свещеникът, който се грижи за затворниците сподели пред наш репортер, че за първи път хората в затвора запазват внимание за час и половина и го определи като чудо. Лишените от свобода благодариха и обещаха, че ще се замислят върху чутото и видяното. Любопитно е че днес именно се чества паметта на св. Лука Кримски.

18816942_1941233162868755_82258089_n

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма „Светителят хирург“. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Филмът е направен с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.


Share Follow

Leave A Reply