“Развиването на отношенията с Европейския съюз, Русия, Китай и САЩ ще бъде стратегическа цел на новото сръбско правителство.“ Това заяви Александър Вучич на последната си пресконференция като министър-председател на Сърбия преди да оглави президентския пост, съобщи агенция ТАСС, предаде БТА.

Белград, Сърбия, снимка: БГНЕС

Белград, Сърбия, снимка: БГНЕС

“Ние трябва да работим много и да градим имиджа на Сърбия, за да разчитаме на помощ от международната общност. Сигурен съм, че ЕС ще бъде стратегическа цел на правителството, както и продължаването на приятелските отношения с Русия, Китай и САЩ“, обясни Вучич. По-рано той посочи като стратегическо направление за развитие и отказа от членство в НАТО. Той подчерта, че Сърбия иска да остане неутрална страна и именно затова инвестира средства в своята отбрана. Вучич отбеляза, че членството в НАТО би решило много проблеми, но би разцепило обществото за десетилетия, защото такова решение е против волята на 75% от сърбите.

Балканите, карта

Отговаряйки на въпрос, отправен му от лидера на Радикалната партия Воислав Шешел, колко време Вучич смята да стои на два стола и да води политика с Русия и ЕС, той каза, че за него са приоритетни интересите на Сърбия – “Това не са два стола. Шешел избира един от столовете открая, а аз избирам този в средата, сръбския стол, и не искам да избирам друг“, отговори политикът. Говорейки за проекта за Велика Албания, предвиждащ обединяване на всички територии, на които живеят албанци, Вучич каза, че той е неосъществим и Сърбия ще направи всичко възможно, за да попречи.


Share Follow

Leave A Reply