“БСП биха си спестили всички несгоди, ако г-жа Нинова беше приела председателския пост.“ Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев по повод исканията на ПГ на “БСП за България“ да подаде оставка. Главчев отговори, че поема тази отговорност, ако парламентът ще работи добре и ще се случват добри неща. Депутатите от БСП внесоха проект за решение в деловодството на НС с искане за предсрочно освобождаване на Димитър Главчев от поста председател на Народното събрание.

бсп

“Ако съм необходимият виновник, съм готов да поема тази отговорност, за да може спокойно да функционират държавните институции, ако някой е преценил, че аз съм проблема. Никога не съм се притеснявал за какъвто и да е пост“, посочи председателят на Народното събрание. Той обясни, че законопроектите са разпределени по комисии веднага щом са пуснати и посъветва левицата да направи справка в комисиите защо не се разглеждат.

Главчев

“Колкото до езика на омразата- когато има декларация от името на ПГ, ако отнема думата ще означава, че има мракобесие от моя страна най-вероятно, потъпкване на свободата на словото. Когато има декларация от името на ПГ се смята, че зад нея стои цялата група, а не само този, който я представя. Спомнете си с какво стартира парламентарният контрол непосредствено след 24 май и дали това беше правилната декларация, това са политически решения, няма как да влияя на тях. Ако БСП искат да отнемам думата по време на декларация, няма да го направя“, обясни Димитър Главчев.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

На въпрос дали ще предложи на лидерът на БСП Корнелия Нинова да стане председател на парламента, Главчев коментира, че това не е в неговите правомощия – “Това не е в моите правомощия. Нека да видим какъв ще бъде резултатът от предприетите от тях действия. Обърнах се към ръководствата на групите да се обърнат към техните представители да постъпят законопроекти в резултат на работа на комисиите, за да са годни за пленарна зала“, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply