Народното събрание отхвърли исканията на ПГ на “БСП за България“ за оставка на Димитър Главчев като председател на парламента. В полза на оставката на Димитър Главчев гласуваха 114 народни представители, “против“ – 118 , “въздържали се“ – 0. По този начин искането на левицата бе отхвърлено, съобщи агенция “Фокус“.

5531180

снимка: БГНЕС

На 31 май проекторешението бе внесено с 80 подписа от всички народни предтавители от БСП. Основните мотиви в решението бяха, че искането е заради системно неизпълнение на задълженията и превишаване на правата от страна на Главчев. Според вносителите вместо Димитър Главчев да осигурява равенството на всички народни представители, той е наложил двойни стандарти.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

По време на дебатите преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от трибуната, че искат оставката на председателя на НС, защото парламентът не работи пълноценно, а правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. Тя настоя и канцлерът на ФРГ да отговори дали подкрепя правителство, което е върнало на дневен ред нацистките поздрави.

марешки

снимка: БГНЕС

Парламентарна група на ПП “Воля“ напусна залата в знак на протест срещу дебатите. Лидерът на партията и заместник-председател на НС Веселин Марешки заяви, че ще се върнат в пленарна зала, когато приключат дебатите.

Драгомир Стойнев, парламент

Драгомир Стойнев, парламент

“Призовавате ни да работим, ние това искаме. Искаме оставката на Димитър Главчев, защото парламентът не работи. Езикът на омразата идва от вас, не искаме този език, а да си вършим работата“, посочи от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на “БСП за България“ Драгомир Стойнев.

караянчева

снимка: БГНЕС

“Ясно е, че вие имате досиета и искате да ги покажете“. Това каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, обръщайки се към парламентарната група на БСП. “Въпреки усилията, които полагате настоящият дебат да бъде състоятелен, в момента, в който по каквато и да е причина чуете лични данни, за който и да е народен представител или негов роднина, от страна на опозицията, моля да отнемате думата“, обърна се Кирилов към председателстващата НС Цвета Караянчева.

Хамид Хамид снимка: БГНЕС

Хамид Хамид
снимка: БГНЕС

“Председателят на Народното събрание системно и неведнъж при водене на заседания в своята дейност допуска езика на омразата в българския парламент. ПГ на ДПС ще подкрепи исканата оставка, защото допускайки езика на омразата, председателят на Народното събрание остава безучастен и този език не получава своя достоен отговор“, каза депутатът от ДПС Хамид Хамид.

5531160

снимка: БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че мотивите за оставка са несъстоятелни, а начина по който върви обсъждането става ясно, че това е, за да има дейност от групата на БСП и да покажат, че имат характер. “Не количеството на внесени законопроекти е равно на качеството на българския парламент“, коментира той и обясни, че, когато има законодателство, което пряко кореспондира с поетите ангажименти, някои от тях трябва да минат и през Народното събрание.

Димитър Главчев

снимка: БГНЕС

След гласуването председателят на Народното събрание Димитър Главчев обясни, че уважава еднакво всички български избиратели и именно такова е разбирането на Конституцията. “Искате да налагам наказания или да не си превишавам правомощията – преценете. Задължение на председателя на НС е да съставя реда в пленарна зала. Оттам нататък, ако смятате, че не съм предложил законопроект в пленарна зала, вашата група има право всяка една сряда да предлага. Смятам, че, ако вие имате такова искрено желание би трябвало да подкрепите, който и да е председател на Народното събрание. Театърът и политиката си приличат. Играят се роли, всеки обаче избира дали да играе положителна и отрицателна роля. Важното е човек какъв остава“, каза Главчев.

 

 


Share Follow

Leave A Reply