В послание до ислямския свят по случай Рамазан Байрям, от Ватикана призоваха християни и мюсюлмани да опазват околната среда и планетата – “наш общ дом“, съобщи агенция “Франс прес“, предаде БТА. “Никой, нито една нация или народ, не може да налага изключително своето разбиране за планетата“, става ясно от разпространен текст, публикуван ден след като Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение.

Paris-Agreement, Парижко споразумение

Посланието, подписано от кардинал Жан-Луи Торан, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог, уверява мюсюлманите в солидарността на католическия свят с тях по време на Рамазан Байрям. То приканва изповядващите двете религии, както и цялото човечество, да започнат “нов диалог за начина, по който градим бъдещето на планетата“.

Земя, планета, космос, изглед, гледка

“Екологичната криза е възвание за дълбока вътрешна промяна“, пише в посланието, което цитира папа Франциск и енцикликата му, посветена на опазването на околната среда, “Хвала Тебе“. От 1967 година Ватикана всяка година отправя послание на приятелство и солидарност с исляма по повод Рамазан Байрям.


Share Follow

Leave A Reply