Със заповед на кмета на община Раковски Павел Гуджеров от днес е обявено частично бедствено положение за с. Шишманци. Причината е пожарът, който възникна на 2 юни в цеха за събиране на пластмасови отпадъци, разположен на територията на екозавода за третиране на битови отпадъци край селото, предаде БТА.

5540375

снимка: БГНЕС

“Категорично заявявам, че за момента реална пряка опасност за населението няма, но за спокойствието на жителите на Шишманци и околните села настоявам въздухът там да се измерва ежедневно до отмяната на бедственото положение.“ Това каза Гуджеров, след като заедно с кмета на селото Костадин Иванов и екип на Кризисния щаб за бедствия и аварии, посети мястото на пожара. За целта в селото трябва да се разположи мобилна група на РИОСВ и Регионалната лаборатория-Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

5533772

снимка: БГНЕС

По думите на Гуджеров остават в сила превантивните препоръките на екоинспекцията – хората да избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата в населените места на югозапад от пожара. Излагането по-продължително време на този пушек, макар и с малки вредни концентрации в него, може да има недобър здравен ефект върху хората. По думите на кмета все още има малки огнища и излиза дим от мястото на пожара, но е значително по-малко от предишните дни дни.

5533771

снимка: БГНЕС

Екипите на “Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават действия по гасене на тлеещите огнища. В процес на изясняване са причините за избухването на огъня. Бедственото положение ще остане до пълното овладяване на пожара и докато стойностите на циановодород във въздуха се доближат до нулата.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Остава частичното бедствено положение в Шишманци

Leave A Reply