Президентът Румен Радев изрази своите съболезнования към семейството на загиналия военен пилот капитан Георги Атанасов при учение днес. Той заяви, че нашите летци летят „опасно малко“. Това каза държавният глава пред бТВ.

По думите му е рано да се каже какви са причините за инцидента. „Това ще установи комисията за разследване. В момента не можем да кажем нищо. Трябва да се съберат всички данни и обстоятелства и тогава да се прецени. Но, каквато и да е причината, мога да ви кажа едно – със сигурност знам, че екипажът има нальот – поне 3-4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за минимално безопасния санитарен минимум, който е 180 часа в Алианса. Всички наши летци летят далеч, в пъти, от този стандарт. Многократно и като командир на Военновъздушните сили алармирах, че летим опасно малко“.

Радев

Според него, въпреки че армията ни е останала малка, все още не можем да осигурим ресурс за необходимата безопасност. Относно взетите решения на КСНС Радев посочи, че участващите са се обединили около необходимостта от спешни мерки. „С премиера Борисов не играем нито мач, нито тенис, за да се броят резултати. Ние се обединихме в КСНС – няма противопоставяне и противоречие с премиера Борисов. От тук нататък ще следя дали ще се изпълни политическата декларация без шикалкавене“, изтъкна той. Радев заяви, че не е поставял въпроса за държавна агенция разузнаване на КСНС. Президентът съобщи още, че ще покани руският президент Владимир Путин за тържествата по повод честването на 140-ата годишнина от Освобождението. Той заяви, че до момента не го е канил, а е имал само принципен разговор с посланика, че е добре да има таква покана.
Той изтъкна още, че има много проблеми, които не могат да бъдат отлагани. По думите му видовете въоръжени сили не могат един без друг. Държавният глава беше категоричен, че армията не може само частично да изпълнява задачите си.

Радев

„МИГ-29 от две години лети с удължен ресурс от самите нас- това го няма никъде в Европа“, посочи президентът. Той призова правителството да не протака проекта. По отношение на темата за въвеждането на казарма, Радев заяви, че идеята е добра, но моментът не е пподходящ. „Трябва да има разбиране от обществото“, посочи той.

Лозан Панов

Относно срещите с Лозан Панов и Сотир Цацаров, Радев заяви, че президентът трябва да знае проблемите в съдебната система. По думите му ВНС трябва да се свиква при проект за промяна. Той посочи, че Панов не му е показал такъв. Радев заяви, че който иска да се занимава с политика пътят е друг. Той посочи още, че има проблем, че НС не работи от два месеца.

КТБ

По темата за разсекретяването на стенограмите за КТБ той изтъкна, че съдът не го здължава да публикува стенограмите. От думите му стана ясно, че днес ще публикува първата стенограма. За втората заяви, че възнемерява да бъде декласифицирана. „В 19.10 ч. на сайта на президентската институция ще бъде качена първата стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г.“, съобщи президентът.


Share Follow

Leave A Reply