Председателя на бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова опрерга твърдения на председателя на БСП Корнелия Нинова за теглене на нов заем. В позицията Стоянова посочва, че още през 2016 година правителството е преговаряло с Банката за развитие на Съвета на Европа. Тогава управляващите са договори и рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро.

Корнелия Нинова снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова
снимка: БГНЕС

Публикуваме без редакторска намеса съдържанието на позицията:

Грешите, госпожо Нинова,

Тези дни отново, и то от парламентарната трибуна, изрекохте твърдения, които недипломатично някой би нарекъл лъжи. За какво става въпрос. Твърдите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина.
Още през 2016 година правителството проведе преговори с Банката за развитие на Съвета на Европа и договори, при изключително благоприятни условия, рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро., предназначен за съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период. Средствата са целеви и могат да бъдат отпускани на България само в зависимост и във връзка със степента на усвояване на европейските фондове. Да, ако ни спрат европейските фондове, няма да похарчим тези пари, но това е един от добрите начини да се възползваме от европейската солидарност и да развиваме нашето общество.
Тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. При тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма, което на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години.

Менда Стоянова
Председател на Комисията по бюджет и финанси
Народен представител от ГЕРБ

11.06.2017 г


Share Follow

Leave A Reply