”Това, което стана ясно след разсекретяването на първата стенограма на консултациите при президента Плевнелиев за КТБ е , че има опит за повтаряне на сценария от 1996-1997-година, когато политическата нестабилност беше използвана от група бизнесмени за лични облаги”, коментира в студиото на Телевизия Европа социологът Румяна Коларова, секретар на Росен Плевнелиев.

Според нея трябват ясни правила за това кога и как подобни документи могат да стават публично достояние, за да не се окаже, че държавният глава е изгубил един от основните си лостове за влияние в страната – а именно неформалните срещи и консултации, допълни Коларова. Трябва да се анализира много внимателно разсекретената стенограма от разговорите за КТБ при президента Росен Плевнелиев. Мнението е на Румяна Коларова, която беше секретар на Плевнелиев. Според нея, е важно да се знае, какво се е случило преди и след разговорите на Дондуков 2, както и какъв е бил резултатът – а именно успокояване на обстановката в страната:

“Това, което трябва да коментираме в този случай са две неща. Банковата криза започва след като вече е ясно, че ще има оставка на правителството. След като вече е ясно, че ще има предсрочни избори. Това е ясен опит на група бизнесмени да повторят сценария от 1996-1997 година, когато политическата нестабилност беше параван, зад който една голяма група бизнесмени напълниха джобовете си за сметка на данъкоплатеца.  Второ – за президента това е основен приоритет – да не се допусне хаос и криза, която да възпроизведе случилото се през 1997 година. Това би означавало, че нищо не е научено, би означавало, че законите, които са приети, че принципите, които са били приети след 1997 година са просто на хартия, а не са реалност.”

Румяна Коларова допълни, че има и втора тема в документа – опита на БСП да запази живота на кабинета Орешарски и абсолютното нежелание на ГЕРБ да допуснат това. Според Коларова, президентът Румен Радев вече е направил няколко много сериозни грешки от началото на мандата си, като е решил, че може да се намесва активно в делата на изпълнителната власт. Това му поведение е и причината за обтегнатите му отношения с премиера Бойко Борисов:

“Той си мислеше, че сега му е паднало, сега е момента активно да се намеси, а всъщност не е така, особено в първите 100 дни на своя мандат. Просто държавният глава, в този случай – човек без политически опит, някак си трябва по-сдържано да прави първите си стъпки в политиката. Това му беше основната грешка. От тук нататък ще сме свидетели и на други грешки, които той е направил при подбора на екипа си. Аз съм напълно убедена, че ще има и такива проблеми в президентството.”


Share Follow

Leave A Reply