„Трябват ни правилните политически аргументи, за да влезем в еврозоната. Не само с еврозоната и Шенген, но и правилните аргументи, свързани с бъдещия бюджет.“ Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Дончев

„Горчивият ни опит от Шенген ни учи, че това на първо място е политически процес. И ако България има нужда от консолидация на усилията в някаква посока, това е да намери адекватните, правилните, политическите аргументи за нашите партньори от другите държави членки, особено тези, които са в еврозоната, че мястото й е там. Това е трудно. В Европа се натрупа много тежко вътрешно недоверие“, обясни той.

По думите му България търси мястото си в Европа, динамиката в ЕС е голяма и се оформя версията да има Европа на няколко скорости или да се раздели на периферия и ядро, а България иска да е в политическото ядро.

euro евро пари 2 евро
Той коментира и стенограмата за КТБ, която Румен Радев разсекрети. „Публикуването на стенограмата на КТБ е интересно и може да се превърне в прецедент. По-йерархия на приоритети тук стои най-високо публичният интерес при подобна информация, особено когато има и съдебно решение да бъде направена публична. Има ситуации, където обществения интерес не е в максимална публична, например ако цялата квалифицирана информация стане обществено достояние, няма да е в интерес.“


Share Follow

Leave A Reply