“Терористичната мрежа “Ал Кайда“ е резултат от дейността на САЩ. “Ал Кайда“ не е резултат на наша дейност, това е резултата от дейността на американските ни приятели.“ Това заяви руският държавен глава Владимир Путин в интервю, което е част от новата лента на американския режисьор Оливър Стоун, съобщи агенция ТАСС, предаде “Дарик“.

Оливър Стоун, Владимир Путин

снимка: The New York Times

“Това започна още по времето на войната в Афганистан, когато американските служби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и Ал Кайда, и Бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в Съединените щати трябваше да го знаят. това е тяхна вина“, коментира Путин.

Във филма на Стоун Путин изтъква, че постигнатите договорки преди години за ограничение на разширяването на Алианса в източна посока е трябвало да бъдат записани на хартия и е било грешка на Михаил Горбачов да разчита на приказките на САЩ и НАТО, че след Обединението на ФРГ и изтеглянето на руски войски от територията на Източна Германия, западната граница на НАТО няма да бъде преместена по-далеч от източната граница на някогашната ГДР.

снимка: The New York Times

снимка: The New York Times

Руският държавен глава отбеляза, че специалните служби на САЩ са помагали на сепаратистите в Чечения през 90-те години и не са обръщали внимание на протестите от страна на Москва по този повод, за което има доказателства.  Излъчването на четирисерийния документален филм на Стоун “Интервюта с Путин“ започна снощи в канала “Шоутайм“.


Share Follow

Leave A Reply