„Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма, напротив. Мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9 май излязох със становище, отбелязах победата над нацизма и почетох милионите жертви. Тези политици, които сега искат оставката на г-н Узунов с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува”. Така Румен Радев коментира нацистките снимки на секретаря си по антикорупционна политика Пламен Узунов и евентуалната му оставка или освобождаване от поста.

Преди време заради идентичен казус със заместник-министъра по регионалното развитие Павел Тенев, президентът осъди остро нацизма и използването на хитлеристки символи.

„Не приемам наистина подхода на властта, с виждате ли коментарите на властта, уклончивите коментари, при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не е там въпросът в професионализма. Въпросът е ние осъждаме ли тези явления или не. Аз тук съм обнадежден от българското общество и от неговата реакция. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, извинението в случая е най-добрият подход.“, категоричен беше държавният глава.

Към онзи момент заради политически и обществен натиск Бойко Борисов освободи зам.-министър Тенев на третия ден от скандала.

Случаят с Пламен Узунов е от миналата седмица, като реакцията на Радев идва чак сега. Преди него имаше подобни случаи с Павел Тенев и Иво Антонов, които бяха остро осъдени от Радев.

plamen_uzunov

Президентът Румен Радев е категорично против това той да решава кои да са избирателните райони при мажоритарен вот. Държавният глава заяви, че това не влиза в неговите задължения. Президентът коментира темата пред Нова ТВ във Варна, където е на посещение.

Румен Радев

От ГЕРБ предложиха именно президентската администрация да определи новите избирателни райони.  Това предложение беше обявено още при внасянето на законопроекта в Народното събрание, като пръв председателят на правната комисия в парламента и депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов го коментира. Той обясни, че идеята на ГЕРБ е районирането да бъде извършено от държавна институция, която е равно отдалечена от изпълнителната и законодателната власт, а това е единствено президентът.

Румен Радев

Румен Радев

Проектите за модернизацията на българската армия трябва да се развиват с участието на българската отбранителна индустрия. Също така е необходимо не само подмяна на въоръжението със съвременно, а и подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, като се наблегне на подобряването на условията на безопасност. Това каза във Варна президентът Румен Радев.

Той се срещна с кмета на града Иван Портних и с дейци на културата. По-късно Радев ще участва в инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“ в Икономическия университет, където специален гост е европейският комисар по образованието Тибор Наврачич.

 


Share Follow

Leave A Reply