“Русия не се е занимавала с хакерски атаки, за да повлияе на предизборната кампания и изхода от президентските избори в САЩ.“ Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю, част от филма на американския режисьор Оливър Стоун, съобщи агенция ТАСС, предаде БТА. Третата част от документалната поредица бе излъчена по кабелния канал “Шоутайм“ в Щатите, а части от нея са публикувани на сайта Salon.com.

epa05593093 Republican candidate Donald Trump (L) moderator Chris Wallace (C) and Democratic candidate Hillary Clinton (R) during the final Presidential Debate at the University of Nevada-Las Vegas in Las Vegas, Nevada, USA, 19 October 2016. The debate is the final of three Presidential Debates and one Vice Presidential Debate before the US National Election on 08 November 2016. EPA/GARY HE

снимка: EPA/БГНЕС

“Не сме се занимавали с никакви хакерски атаки. Трудно е дори да си представя, че някоя друга страна, включително страна като Русия, би могла сериозно да повлияе хода на предизборната кампания и нейния резултат“, заявява държавният глава. Според него резултатите от изборите едва ли могат да се оспорят. По неговите думи Демократическата партия, която загуби президентските избори, трябва да си вземе поука от това, което те са направили и от начина, по който са изградили предизборната си кампания. “Демократите не трябваше да стоварват вината за поражението си върху някого извън пределите на САЩ. Русия се отнася със симпатия към президента Доналд Тръмп, тъй като той е изразил готовност да възстанови отношенията с Москва“, отбелязва в този епизод Путин.

euromaidan украйна ес

снимка: Aсошиейтед прес

 

По отношение на кризата в Украйна и войната на изток, руският президент пояснява, че основна предпоставка за избухването е била крайната умора на гражданите от корупцията и бедността. “В Украйна веднага след получаването на независимостта й е започнала “още по-дива приватизация и разграбване на имущество (…) понижаване на жизненото равнище. И разбира се, хората помислиха, че присъединяването под каквато и да е форма към стандартите на Европейския съюз ще ги избави от унизителното положение, в което се оказаха от началото на 90-те години до днес. Според мен това е главният подтик за всички тези събития. ЕС и САЩ пък не са пожелали да проучат причината за политическата криза в Украйна и са подкрепили силовото завземане на властта в страната“, споделя Путин пред Оливър Стоун.

Оливър Стоун, Владимир Путин

снимка: The New York Times

По думите му присъединяването на полуостров Крим към Русия е било резултат от свободното волеизявление на жителите на полуострова, които не са искали да са под властта на националисти, а въоръженият конфликт в Донбас е предизвикан от използването от страна на Киев на специалните служби срещу несъгласните граждани.


Share Follow

Leave A Reply