Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира завършилата реконструкция на зоологическата градина в София. Големите котки в зоопарка вече направиха първите си стъпки в обновените си и разширени външни клетки.

Разширенията на шестте клетки на големите котки в столичния зоопарк вече са завършени, а от няколко дни обитателите им се радват на повече пространство и среда по-близка до естествената.

Зоопарк

„Инвестирахме малко под 1,4 млн. лева в този проект. Изцяло проектът беше консултиран през цялото време наблюдаван от Европейската асоциация на зоопарковете, за да можем да продължим да бъдем част от европейското семейство.“, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Хищниците все още се адаптират към новата среда, разказа директорът на зоопарка арх. Добромир Бориславов.

„Когато излязоха за първи път в разширенията на тези клетки, животните бяха изключително плахи, защото фактически тези разширения са старите им клетки, където имаше много малка площ и те познават само част от помещението, а в същото време виждат една огромна зона, която вече не е с настилка от строителни материали, а е с тревна настилка, в която има растителност – дървета, храсти и трева, също така има и аранжировки, тези аранжировки са направени, за да могат те да си играят.“

От Столична община предвиждат да бъде разширен паркингът на зоопарка предвид големия интерес към него главно в почивните дни.

„Работим за това. Знаете, че имаме една малка част общински терени, повечето са частни, но водим разговори включително с частните собственици и търсим начин така да променим плана, че да има разширение на паркинга. Успяхме да го ремонтираме този, който може да се използва, да го разчертаем.“, заяви Фандъкова.

Следващата голяма промяна в зоологическата градина ще бъде да се направи реконструкция и на клетките на маймуните, съобщиха от ръководството.

Зоопарк


Share Follow

Leave A Reply