“Днес задачата е как да артикулираме новия смисъл на Европа.“ Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на церемонията на връчване на наградите “Д-р Илко Ескенази“  в Дома на Европа в столицата, предаде БТА. Дончев посочи, че Европа има чудесно законодателство и работещи институции, но тя не може да бъде усетена и разбрана.

Вицепремиерът апелира младите учени и творци да мислят в тази посока. “Каква полза от работещи институции и спазването на европейските правила, ако не можем да усетим собствения си смисъл от пребиваването си там“, коментира Дончев и обясни, че, ако имаме нужда от цел и посока, то тя е именно тази.

От своя страна той отбеляза още, че всяко време има своите герои и личности и е лесно от дистанцията на времето да се разбере кой е герой, но е много трудно те да бъдат разпознати днес и сега. “А те са между нас, затова всяко усилие да ги намерим, да ги отличим е усилие в правилната посока“, допълни Томислав Дончев и припомни, че в началото на 90-те години правилните решения не са били очевидни, както и днес не са.

По време на церемонията наградата в областта на правото получи Андриан Славчев за разработката си “Нарушения на правото на ЕС в областта на миграционната политика на Съюза от Република България“. Наградата за икономика беше връчена на Свилен Колев за разработката „Ефекти от отрицателния лихвен процент върху свръхрезервите на банките в България“. Наградите се връчват за 13-и път. Мемориалният фонд „Д-р Илко Ескенази“ към Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ е създаден в края на 1994 година.


Share Follow

Leave A Reply