МВР ще даде над 13 млн. лева за ремонт на системата за спешни повиквания – телефон 112. Изразходването на бюджетните средства се налага заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност, съобщи БГНЕС. Изпълнителят ще трябва да осигури и двугодишна поддръжка на системата.

телефон 112, полиция, БГНЕС

снимка: БГНЕС

Освен обновяване на техниката и софтуера, изпълнението на заданието трябва да осигури функционалност на системата с цел достъп на хора със слухови и говорни увреждания. След нововъведенията гражданите, които имат нужда от помощ, ще могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър. От документацията се разбира, че районните центрове на системата за спешни повиквания – телефон 112 в София и Русе не функционират според изискванията заради критично амортизиран хардуер.

Проблем има и на територията на област Монтана, където системата не успява да локализира мястото, от което сигналите на телефон 112 се подават, както и често се случва да не може да се осигури конферентна връзка между сигнализиращия и дежурните в полицията, пожарната или спешна медицинска помощ.

телефон 112, диспечер, БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това от своя страна поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, пишат в основанието за ускорената необходимост за изваждане на системата за спешни повиквания 112 от бедственото положение, в което се намира. Оказва се още, че телефон 112 е без техническа поддръжка от 25 април 2015 г., а проведената процедура по осигуряването на следгаранционни ремонти дейности е била прекратена


Share Follow

Leave A Reply