16 храни са със значително по-високи цени у нас в сравнение с Австрия и Германия. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Резултатите са във връзка с проверката на Българската агенция по храните за това дали има разлика в качеството на едни и същи храни, които се продават у нас и в Западна Европа.

Румен Порожанов снимка: БГНЕС

„Бяха обследвани 31 продукта от 5 вида категории. Тези продукти бяха закупени в Австрия и Германия и идентичните в същите вериги в България. За един и същ продукт в определени съдържания се различава на пазарите в Европа и Централна и Източна Европа. В анализа на съдържанието има 7 продукта с различни съставки. При анализа на вкус, консистенция и др. параметри на 3 от продуктите се появи определена разлика. Физико-химичният анализ имаше за цел да определи дали това, което е изписано като съдържание в своите пропорции, отговаря на анализите, които се правят. Те бяха направени в 5 лаборатории. Има отклонения, но всички са в рамките на допустимите, съгласно регламента от 2011 г. за качеството на храните. Основното, което е – около 20% от храните имат различни съставки. Ценовият анализ е доста първичен“, посочи Порожанов.

Министерски съвет

По думите му най-фрапантни са 2 вида детски пюрета. За единият цената е с около 90% по-висока, а другият – 107%, обясни министърът. „По високи цени в рамките на диапазон между 20% и 70% наблюдаваме и при млечните продукти, определени сирена и шоколадови продукти от различно естество“, каза още той.

Земеделският министър бе категоричен, че двойният стандарт е факт. „Действията на правителството ще бъдат съвместни с тези на колегите от Словакия, Чехия, Унгария и др. страни и ще са насочени към комисаря по защита на потребителите за създаването на ред и режим, който да има еднакво предлагане на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар“, поясни Порожанов.


Share Follow

Leave A Reply