„Категорично искам да изразя нашата парламентарна позиция. Няма абсолютно нищо свързано с някаква атака към президента или президентската институция.“ Това каза Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията пред БНР относно създадената комисия за „Грипен“-ите.

цветанов
„Силата на демокрацията и разделението на властите, все пак трябва да се придържаме към това, което е записано основно в Конституцията, България е парламентарна република. От тази гледна точка парламентът направи тази комисия и тя е с една-единствена функция – да провери всички факти и обстоятелства около това решение, което взе служебното правителство“, обясни Цветанов.

НС, парламент

„Защото днес, когато вече имаме повече налична информация, от всичко това, което сме анализирали, което е излизало в медиите, можем да кажем, че има две държави от общо 6, в които са на въоръжение самолетите „Грипен“, но 2 държави са членки на НАТО, където и двата случая винаги е имало съмнения за корупция. F-16 са на въоръжени в 27-28 държави, 11 от тях са на държави-членки на НАТО и навсякъде, където има подобно въоръжение на членките от НАТО или на другите държави никъде не е имало някакви скандали или съмнения за корупция“, изтъкна още той.

5582446

Относно случаят с НДК и създадената комисия, Цветанов заяви: „Обяснението ми е, че министър Лиляна Павлова от гледна точка на отговорностите, които има по председателството е възложила да се направи един одит. Резултатите от междинния одит са й дали достатъчно основание да запознае премиера Борисов и да се предприемат съответните мерки за оптимизиране работата по председателството. От тази гледна точка тя взима решение за освобождаването на Боршош. В последствие господин Борисов на разговор с Лиляна Павлова – министър по председателството и министърът на културата господин Банов, решават и взимат управленското решение НДК да премине към Министерство на културата.“
По думите му е било много ясно политически заявено защо се внася предложението от БСП за създаване на тази анкетна комисия.

5586883

По отношение на протестите в Асеновград лидерът на ПГ на ГЕРБ посочи,че за решаването на тези проблеми отношение имат всички български институции – изпълнителна, местна, законодателна.


Share Follow

Leave A Reply