Бившият министър-председател на Македония и председател на ВМРО-ДПМНЕ, и сегашен лидер на ВМРО-Народна партия, Любчо Георгиевски, написа в профила си във „Фейсбук“, че няма спор за българския характер на Илинденското въстание.123

Публикуваме мнението на Георгиевски на български книжовен език без редакторска намеса:

Тези дни се вдигна шум около обявения договор за добросъседство между Македония и България. Не може да не констатирам, че ако не беше колишевистичката политика на ВМРО-ДПМНЕ нямаше нито да има полу-вето от българска страна, и изобщо нямаше да има нужда от такъв договор. Така Заев само прагматично отключва процесите, които предходната власт заключи.

А сега и фактите, защо не е спорен този договор за общо празнуване на някои събития. Ще се съсредоточа върху Илинденско- Преображенското въстание:

– Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.

– Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език. – Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

– Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите.

– Името на комитета съдържа и наименованието „Одринско“, което означава територията по Черноморското крайбрежие, а Гоце Делчев е бил инспектор на четите, както в Македония, така и в Одринско.

– Избухването на въстанието на Илинден и Преображение е било координирано и поставено под общо ръководство, което е определяло датите на въстаническите акции.

 


Share Follow

Leave A Reply