1 юли 2017

Баща преби лекарка в София. Счупи й носа, остави я в безсъзнание, с комоцио, разкъсана устна и множество наранявания. Д-р Албена Гагова, акушер-гинеколог от болница „Шейново“ е нападната на работното си място от баща, който искал да получи плацентата на новороденото си бебе, малко след като е оперирала родилката. Плацентата е биологичен материал и за неговото използване и съхранение има установен ред. Д-р Гагова е намерена от акушерка на площадката на стълбището, в безсъзнание, в локва кръв.

1 юли 2017

Екип на Спешна помощ е нападнат в София заради закъсняла линейка. Пациентът, за когото е извикан екипът е жена, прекарала инсулт преди време. Близките й били притеснени, когато екипът дошъл с 40 минути закъснение, близките на жената набили шофьора. Лекарката от екипа е хоспитализирала пациентa със съмнения за вирусно заболяване, което според говорителя на Спешна помощ София -Катя Сунгарска, няма нищо общо със спешно състояние.

25 май 2017

Пациент наби лекари и охрана в Бургас. Мъжът е на 22 години. Бил е докаран със съмнения за гърч след злоупотреба с алкохол. Сериозно е пострадал охранителят.

20 юни 2017

Ученик на 16 години от професионалната гимназия по туризъм в София наби учителка. В 12.30 по обед десетокласникът нахлул в учителската стая и нападнал Богомилка Николова. Жената паднала, тинейджърът хвърлил стол по нея. Богомилка Николова е учител с 37 години стаж, 35 от които в гимназията по туризъм. След нападението е с лека телесна повреда.

9 юни 2017

Ученик нападна с юмруци учител в столичното 81-во училище. Нападателят е тийнейджър в 9-ти клас, в същото училище.

27 март 2017

Районна прокуратура – Севлиево внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишна жена за нанесен побой над учителка на 6 януари 2016. Жената е майка на второкласничка от СОУ „Васил Левски“. Пострадалата е начален учител и класен ръководител в същото училище, като преподава и английски език. Майката я напада с юмруци в лицето, обижда я, блъска я в гърдите и я скубе, защото учителката взима мобилния телефон на дъщеря й след поредно позвъняване по време на часа.

Това е само част от една срамна хроника от последните месеци на едно разпадащо се общество.

Все по-често и все по-агресивно хора у нас нападат лекари и учители без свян и притеснение. И тук, в тези грозни случаи въпросът „Дали имат основание?“ – няма място. Стряскащото е, че сред нас има хора, които все по-дръзко удрят, скубят, обиждат, блъскат или ритат тези, от които очакват да се грижат за здравето им и другите, от които очакват да създават у децата им ценности, знания, умения.

Оправдание за такива действия няма.

колаж: Кристиян Луканов, informo.bg

колаж: Кристиян Луканов, informo.bg

Факт е, че тези две професии все повече се обезценяват – не само в парично измерение, най-вече в морално. И затова вината е наша, на всички.

Няма как да очакваме учителят да възпитава и създава стойностни хора от децата ни, когато родителите демонстрират неуважение и агресия към преподавателя на децата си. Както знаем, лошият пример най-лесно се копира и възпроизвежда от подрастващите. Когато вкъщи детето не е научено да уважава учителите си, а в училище вижда как родители посягат на учители, естественият развой на нещата е утре детето да напада преподавателите в учителската стая или извън нея. И после всякакви усилия на институциите се обезсмислят, а обвиненията, че държавата е виновна остават удобни, но безпочвени оправдания.

Каква е вината на институциите затова, че един баща пребива и оставя в локва кръв и безсъзнание лекарката, която е дала живот на бебето му? Каква е вината на институциите, че мъж в нетрезво състояние напада лекарски екип в Бургас? Каква е вината на институциите затова, че майка на второкласничка блъска, скубе, обижда и удря с юмруци класната ръководителка на дъщеря си? Каква е вината на институциите, че едно момче съзнателно и целенасочено унижава преподавателка с 37 години стаж в учителската стая, удряйки я и хвърляйки стол по нея?…

ЛЕКАРИ УЧИТЕЛИ

колаж: Кристиян Луканов, informo.bg

Няма закон, който да се противопостави на вродената простащина, простотия и агресия у хората. Няма нормативни актове, които да наложат изгубената ценностна система у хора без съзнание и възпитание. Няма наредба, която да забрани на едно разпадащо общество да се самопогубва, ако то умишлено и целенасочено е избрало пътя на деградацията си.

Процесът е двупосочен. Ако вдигаш ръка на учител или лекар, не може да очакваш след това професионализъм и човечност от тяхна страна. „Всяко стадо си има черна овца.“ – клише е, но е вярно. Това означава ли, че трябва да бъде заклеймено цялото стадо?!

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply