Ще опитаме да повлияем в Брюксел, в Европейската комисия, по тази тема. Рано или късно обаче това, което излиза във въздуха от ТЕЦ-овете, ще трябва да го изчистим. Това заяви премиерът Бойко Борисов по темата с новите европейски екостандарти за по-малко отделяне на вредни вещества от ТЕЦ-овете на въглища. Той говори на специална среща в Стара Загора.

Според него ще е много трудно през европейските програми да се намерят пари за въглищната енергетика, като единственият шанс бил да се направят преизчисления и от други направления да бъдат отделени пари. Борисов изрично подчерта, че трябва да се мисли „с какво и как да се спасяваме“ като алтернатива на въглищата. Заедно можем да измислим нещо, обърна се той и към енергийния сектор, и към другите партии.

Колегите от Полша са изключително люти на тази теми, продължи премиерът, който обеща да търси подкрепа в Източна Европа за каузата. Той се обърна и към бившия премиер Сергей Станишев, посочвайки, че Станишев също може да помогне. И изрази увереност, че и в българския, и в Европейския парламент всички депутати ще работят за каузата. Цифрите са страшни, продължи лидерът на ГЕРБ, изброявайки какви трудности има пред държавата, най-вече относно парите за военни цели.


Share Follow

Leave A Reply