Кохезионната политика да се развива, свързаността на региона да се развие и тогава ще сме на първа скорост. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разисквания по питане на лидера на БСП Корнелия Нинова към него относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК. Според него, ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната.

Бойко Борисов. снимка: БГНЕС

„Имаше и Бяла книга на времето в НДСВ, мисля. Тази Бяла книга дава теми за размисъл. Тя няма никакъв реален ефект върху нас. Много държави, особено по-мощните, които се сърдят на тези, които не приемат мигранти, а приемат иначе милиарди евро от фондовете, търсят да излязат от кохезия. Благодарение на България, в Римската декларация се вкара кохезията. Благодаря на президента Радев, за което. Кохезията е жизненоважна за нас”, коментира премиерът Бойко Борисов по темата.

epa06057374 President of the European Commission Jean-Claude Juncker reacts during press conference of the Estonian Presidency of the Council of the European Union in Tallinn, Estonia, 30 June 2017. Estonia will hold its first term as the EU Presidency from July to December 2017. EPA/VALDA KALNINA

„Да си хабим времето сега какво пише в Бялата книга и кой вариант, не е важно днес. Няма да стане нито един от тези варианти. Затова дадох пример – има бели книги за едно, не знам дали и ние не писахме в ГЕРБ Бяла книга в един от опозиционните мандати.

Може и ние да сме писали. Нищо лошо, но истината е, че си зависи от самите държави. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, реформите, всичко това, което правим – кохезионната политика да се развива, свързаността на региона да се развие и тогава ще сме на първа скорост. Зависи си от нас”, изтъкна министър-председателят.

Парламент Народно събрание
По думите му, ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. „Ние сега бихме ли спрели заради Македония или Черна гора, или Босна, България ще стои на това ниво и ще чака? Няма да го направим, но им казваме – работете бързо, правете бързо реформи да ни достигнете, ще ви помагаме да ни достигнете, но не ни забавяйте нас”, посочи още Борисов.

Европейски парламент, Страсбург, Франция 29 знамена - знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

Той подчерта, че председателството не е да изземеш властта на ЕС, а да синхронизираш дейността на страните-членки. Той изрази и мнението, че Брекзит ще е тежък процес.


Share Follow

Leave A Reply