Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински региони, обявиха днес, че се създава държава с името Малорусия. „Конституционен акт“ за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, предава ТАСС.

Снимка: ТАСС

Снимка: ТАСС

„Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна (. . .) Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало“, се казва в „конституционния акт“.

„Конституционният акт“ предвижда столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, информира Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС. За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки – хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

Петро Порошенко, президент на Украйна Снимка: БГНЕС

Петро Порошенко, президент на Украйна
Снимка: БГНЕС

След „широка обществена дискусия“ Конституционно събрание ще подготви проект за основен закон на Малорусия, който ще бъде поставен за гласуване „на общонароден референдум“, се казва още в „конституционния акт“.

Държавният глава на Украйна Петро Порошенко реагира на новината на провъзгласяването на Република Марорусия на територията на Донбас, уверявайки, че Киев ще възвърне суверенитета си върху нея, предава информационната агенция УНИАН, като се позовава на информация от говорителя на украинския президент.


Share Follow

Leave A Reply