“До края на септември ще има паник бутони във всяка линейка. Сега се прави проучване, а после ще трябва да се обяви обществена поръчка.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в студиото на бТВ.  Той коментира, че немалка част от общинските болници изпитват затруднение. “Има региони, където те са единствени. Болницата в Ловеч е най-критична. Зле е и тази в Стара Загора. Лекарите са застрашени от фалити на болници“, обясни Петров.

Колаж: Кристян Луканов, informo.bg

Колаж: Кристян Луканов, informo.bg

Здравният министър коментира и проблемите с насилие над лекари и медицински лица – “Трябва да се фокусираме върху мениджмънта.Физическото насилие над лекари излиза от граници. Излагаме се като общество. Трябва да има сериозна реакция на всички структури в обществото. Не може така. Трябва да има присъди, а не накрая да излиза като трудова злополука. Дълго време съм работил на място, където се съобщават лоши новини. Това е много трудна игра. Най-лесно е да слезеш на нивото на простака срещу теб“, каза проф. Петров.

линейка

Министър Петров заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров помага и коменитра идеите му във всяка районна прокуратура да има прокурор, който да има контакт с директор на съответното лечебно заведение. Това ще даде възможност при нападение над медици, нападателят да получи присъда.


Share Follow

Leave A Reply