Близо 200 тона употребявани дрехи са събрани в контейнерите на БЧК в София за една година, съобщи БНТ. В столицата са поставени повече от 30 броя контейнери. Лесно може да се разпознаят по обозначаващите стикери, които дават указания как и какво може се пусне в контейнера.

attachment-70

снимка: БМЧК

Голяма част от дрехите, събрани в контейнерите, се сортират на мъжки, дамски и детски и се складират за бедствен резерв, който периодично се подменя. Друга част от текстила се преработва като ресурс в машиностроенето и строителството. На всеки килограм БЧК получава по 10 ст. от фирмата, която рециклира събраните текстилни материали.

снимка: БЧК

снимка: БЧК

В почти всеки голям квартал на София има възможност да се дарят на Червения кръст непотребните дрехи, одеала и завеси – всичко от текстил, опаковано предварително в торбичка. Информация за местоположението на специалните маркирани контейнери може да се намери в сайта на БЧК. Всеки, който реши да разчисти гардероба си, може да остави старото си облекло в „Кофите за текстил“ – в помощ на нуждаещи се хора.


Share Follow

Leave A Reply