“27 години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база, с която се провеждат учения или трябва да работят или живеят българските военнослужещи.“ Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов пред БНР.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Каракачанов смята, че първата част от програмата за модернизация на армията е 3.52 милиарда лева. “Това се случва, защото хронично, 20 години, нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано за Българската армия, напротив – унищожавано е, не е поддържано и е гледано пренебрежително. Аз смятам, че ние имаме ресурс, с много по-малко средства, в настоящия момент, ние да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме възможност, вместо 8, да вдигнем във въздуха 15, но това означава ремонт и модернизация“, обясни вицепремиерът.

полигон Ново село, учение

снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната изрази мнението си, че не може само да се вглеждаме в това какво ново трябва да се закупи, а трябва много внимателно, в ролята на добър стопанин, да видим какво от техниката, с която разполагаме може да бъде модернизирано и използвано ефикасно. – “Въпреки недоимъка в Българската армия, българските военни се представиха много по-добре от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е по-високо, и техниката е много по-модерна“, коментира Каракачанов последното военно учение, в което взеха участие български военнослужещи.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Българската армия винаги е участвала в международни учения. Още от времето на Варшавския договор е участвала в международни големи учения. Тогава имаше учение “Щит“, което се провеждаше през година. Те не бяха по-малко мащабни от тези, които в момента се провеждат по линия на НАТО или по линия на партньорството, което имаме със Съединените щати, Румъния, Гърция и много други държави“, каза Красимир Каракачанов.


Share Follow

Leave A Reply