Слоганът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде „Съединението прави силата“. Това съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова на пресконференция в МС. Според нея този девиз е изключително актуален и релевантен за ситуацията, в която днес се намира обединена Европа.

Лиляна Павлова
Тя допълни, че е утвърден и календарът на събитията по време на председателството.
„Председателствата от 1999 г. насам се провеждат по един и същи начин. Планираме провеждането на 12 съвета на министрите в София. Ако направим аналог с Естония и Малта, ще видите че България има най-много събития, които се провеждат“, добави тя.

Европейски парламент

Павлова подчерта, че с това иска да затвори темата и спекулацията, че по някакъв начин сегашното правителство се е отказало от събития по време на председателството. Българското председателство ще бъде открито официално на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов”, домакин е Министерство на културата.

НДК

На следващия ден ще има среща на правителството с европейските комисари, заяви Павлова. За 6 месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души. Цветовете на председателството ще са жълто и синьо, посочи още тя.


Share Follow

Leave A Reply