Две некоординирани по между си военни кампании притискат терористичната групировка „Ислямска държава“ на границата между Ливан и Сирия.

От запад терористите се борят с ливанската армия, а от изток пресата идва от сирийските правителствени сили и шиитската групировка „Хизбулла”.

Първа ливанската армия обяви, че атакува анклава на терористите в североизточната част на страната. В него по данни на Ал джазира се намират около 500 войници на групировката.

Ракети, артилерия и хеликоптери действат срещу позициите на ИДИЛ край град Рас Баалбек – последната част от границата, която остава под контрола на джихадистите.

сирия

Тепърва се очаква да стане ясно дали двете кампании от изток и запад ще бъдат координирани в обща масирана атака.

В понеделник САЩ въоръжи ливанската армия с допълнителни 8 бронирани автомобила. Новината съобщи американското посолство в Бейрут. Миналият месец шиитите от „Хизбулла“ разгромиха бунтовниците в близост до същия район и успяха да прогонят ислямистите от Фронта ал-Нусра.

По този начин, анклавът на ИДИЛ остана последният военен център разделящ границата, където се намират десетки хиляди бежанци. При евентуална победа срещу ИДИЛ ще се сложи край на най-голямото пренасяне на сирийската гражданска война на територията на Ливан.


Share Follow

Leave A Reply