Определенията “child-king”, “man of his time”, “Elysee`s Dorian Gray”, “The Little Prince” се отнасят за един човек. Соченият, че ще бъде най-влиятелната личност до 40 години според класацията на „Форчън“ – младият френски президент в момента е на своята европейска обиколка, за да посети Австрия, Румъния и България. Тази вечер в двореца „Евксиноград“ се очаква да пристигне елисейският принц.

21082040_328594317546191_1223107925_o
Най-младият президент от времето на Наполеон успя да преобърне изцяло френската политическа система – такава, каквато я познават французите от десетилетия. Той маргинализира политически партии, доминиращи във Франция с години. Реформатор под маската на революционер се оказва точният образ, съчетаващ политическата обиграност на френския двор и афинитета на Франция към революции. Еманюел Макрон категорично е “man of the moment” във и за Франция. И от това, което видяхме дотук, по отношение на вътрешнополитическите си противници, той играе блестящо ролята на „маргинализатор“.

Макрон
Във външнополитически аспект обаче Франция и в много по-голяма степен Европейският съюз се нуждае от лидер, който да изиграе противоположната роля. Европа повече от всякога има нужда от политик, който да я демаргинализира. Както нея самата в световен план, така и отвътре.

Salzburg Summit of Heads of State and Government of the Republic of Austria, the French Republic, the Czech Republic and the Slovak Republic in Salzburg
Такъв проблем в рамките на ЕС съществува със страните от Източна Европа. Не особено силните и стабилни икономически държави от ИЕ представляват огромна тежест чрез командированите работници и мигранти. По-силните икономически страни чувстват, че по-слабите се възползват, доколкото по-слабите се чувстват маргинализирани. Проблемът ескалира на фона на разговорите за Европа на скорости. Темата е особено деликатна, защото засяга свободната търговия в рамките на ЕС, но гласуването за Брекзит окончателно показа, че разрешаването му не търпи отлагане.

21076784_328594154212874_1868539233_n
Още по време на предизборната си кампания Макрон се обяви за привърженик на европейската идея, но категорично обяви, ще ЕС не може да съществува в настоящата си форма. Може би елисейският принц е взел реформата в свои ръце. И, ако е така, е намерил оптималният начин чрез посещението си в Австрия, Румъния и България.

21081931_328594477546175_434738545_o
Ходът е блестящ и зад него прозира политическият маниер на държава с история на империя. Ударът е двоен, Макрон има шанс едновременно да реши проблема на страната си и ЕС с Източна Европа чрез разговори по деликатната тема, както и да съдейства от позицията си на тези държави членки по техните проблеми и искания.

France Bastille Day celebrations
Именно този прийом, при който проблемът ще бива решаван в полза на двете страни, е начинът на Макрон. Той се откроява в цялата му външна политика. Особено ясно се наблюдава и в маниера, чрез който се справя със своя външнополитически антагонист – Доналд Тръмп. Както повечето анализатори отбелязват, Макрон е единственият европейски лидер, който изглежда „има нервите“ да се справи с него. Надеждата за това пролича още в момента, в който на депресията след избирането на Тръмп се противопостави обратно заредена вълната от позитивизъм след изборa на Макрон.

France Bastille Day celebrations
Блестящ пример за това е начинът, по който елисейският принц използва „оръжието“ на Тръмп при отказът му САЩ да се присъедини към Парижкото споразумение за климата, като публикува туит с фразата – „Make our planet great again”. Известно е, че особено показателен за политика е начинът, по който използва оръжията на „противниците си“. В този случай трябва да се съгласим, че беше блестящо.

21081825_328594270879529_556131158_o
В този ред на мисли важно е да споменем и срещата му с руския президент Владимир Путин във Версайския дворец. При която младият Макрон беше дипломатичен, но и категоричен с опитния руски президент като предупреди ясно, че Франция ще отговори незабавно в случай на използване на химически оръжия в Сирия.

21057782_328594420879514_1251858019_o
Разбира се, управлението и влиянието, основано на харизмата не може да е вечно, също както младостта, но изглежда Макрон има повече от това.
Външнополитическият маниер на френския президент, както и въвеждането на новите политически играчи, очертава разпределението на силите да се обособи по оста на противопоставянето на агрумента на силата, в лицето на САЩ, Русия и Азия срещу силата на аргумента в лицето на Европа и то Европа, водена от Макрон.

Борисов Макрон
Интересно ще бъде и взаимодействието между френския президент и българския премиер Борисов, доколкото те се опитват да изиграят една роля – Борисов за региона, а Макрон за Европа.


Share Follow

Leave A Reply