”Моята позиция като омбудсман е, че трябва да се въведе задължителна детска градина или предучилищно образование за четиригодишните и петгодишните, като задължителността върви ръка за ръка с безплатността, което означава, че тези форми на обучение трябва да бъдат безплатни за четиригодишните.” Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на своето участие в първото заседание на ”Национална кръгла маса за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция” в Асеновград.

21055140_1342407585872044_6217457848707461139_o

”Добре е, че този разговор тръгва от Асеновград. Може би и промяната ще тръгне от Асеновград. Всички сме наясно, че за “ромското включване” се похарчиха не малко европейски и национални пари, без реални резултати, поради липсата на устойчивост на политиката на редица правителства по една тема, която така или иначе „тиктака“ в нашето ежедневие. Проблемът на проблемите е образованието – отпадането на децата и специално на ромските деца от училище, тяхното невключване в образователната система”, става ясно от публикацията на Манолова в социалната мрежа ”Фейсбук”.

21122304_1342404815872321_2864529125372352819_o

Манолова посочва, че това би струвало на държавата около 18-19 млн. лева, а тези средства следва да се осигурят от образователното ведомство – ”Следващата стъпка е да се включи безплатна закуска, както и безплатен обяд на децата, които са обхванати в предучилищните форми. В момента водя кампания за запазване на училища и детски градини в Община Исперих, която се намира в Североизточна България, където напук на правителствената политика, която настоява всички деца да са в училище и да има задължителна предучилищна подготовка, се закриват училища и детски градини в малки населени места за деца, за които майчиният език не е българският”, посочва омбудсманът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

”Подкрепям приетия институционален механизъм за обхващане на всички деца в училище и ще наблюдавам как правителството ще се справи с него. И за пореден път ще алармирам, че прекрасните стратегии, механизми, новият Закон за училищното и предучилищното образование, като че ли остават в столицата, на жълтите павета, а по места, местните власти, или не са разбрали, или не желаят да разберат за какво става дума”, коментира Мая Манолова.


Share Follow

Leave A Reply