България трябва да стане пълноправен член на шенгенското пространство. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград“ във Варна.

„Постигнахме съгласие по 4 точки. Първата е да разчупим тази стена, която разделя новите от старите членки, въз основа на която се стига до различия в развитието, да постигнем сближаването им. Също така втората точка е свързана с Европа на отбраната. Третата точка е свързана със съвместната работа при разглеждането на правилата при миграцията. България да стане пълноправен член на шенгенското пространство. Четвъртият етап е свързан с бъдещите проекти за развитието и подема на ЕС както в икономически, така и във финансов план“, заяви Макрон и подчерта, че с Радев са постигнали съгласие, че България трябва да работи съвместно с тях.

От своя страна президентът Румен Радев посочи: „Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция.“

The Pesident of France Emmanuel Macron visits in Bulgaria.
„Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това като качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие“, заяви Радев.

The Pesident of France Emmanuel Macron visits in Bulgaria.
„Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външно търговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличават непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.
The Pesident of France Emmanuel Macron visits in Bulgaria.
Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозонат, зяви президентът Радев.

The Pesident of France Emmanuel Macron visits in Bulgaria.
„Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по общите ни позиции по европейския дневен ред. В тази връзка днес обсъдихме важни въпроси – европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, европейското ни председателство и социална Европа“, каза още държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply