„На официално честване на Шипченската епопея се демонстрира знаме на терористична сепаратистка организация, съставена от криминални елементи. То е въпрос не на идеология и политически пристрастия – въпрос е на държавническа отговорност да не допуснеш това да се случва пред очите ти. Имам предвид както президента Радев, така и всички останали официални лица на празненството. В България подобни безобразия се извиняват с аргументи на „висша държавна мъдрост“ – един вид, „трябва да пазим и развиваме отношенията си с Русия, които са от ключово значение за нас, особено в днешната напрегната международна обстановка“.

Тази позиция изрази в профила си във Фейсбук политологът Огнян Минчев след като в събота на честванията на Шипченската Епопея беше развято знаме на „Донецка Народна Република“.

Публикуваме без редакторска намеса пълния текст на позицията му социалната мрежа.

 

„На официално честване на Шипченската епопея се демонстрира знаме на терористична сепаратистка организация, съставена от криминални елементи. То е въпрос не на идеология и политически пристрастия – въпрос е на държавническа отговорност да не допуснеш това да се случва пред очите ти. Имам предвид както президента Радев, така и всички останали официални лица на празненството. В България подобни безобразия се извиняват с аргументи на „висша държавна мъдрост“ – един вид, „трябва да пазим и развиваме отношенията си с Русия, които са от ключово значение за нас, особено в днешната напрегната международна обстановка“. Подобни русофилстващи геополитици от Ганковото кафене не могат да отговорят на един елементарен контра-въпрос – а не трябва ли да пазим и развиваме отношенията си с Украйна – 40 милионен наш съсед през Черно море, с който ни свързват не по-малко исторически връзки и настоящи интереси, отколкото с Русия? Оставям настрана моралното измерение на проблема – публично и официално да игнорираш борбата за свобода и национална независимост на един народ като украинския – с който, повтарям, ни свързват много минали и настоящи събития и интереси. У българските русофили – особено от болшевишки произход не се наблюдава наличието на орган за морални чувства. Но не мога да оставя настрана прякото жертване на българския национален интерес – потребността от развитие на дългосрочно сътрудничество и уважение между народите и държавите на България и Украйна. Вие как ще се почувствате, ако на официално събитие в Киев, в присъствието на президента на Украйна, бъде развят байрак на – недай си Боже – агресивна сепаратистка организация срещу България? Какви чувства ще изпитате към Украйна и дали ще искате да се сближите с нея? Моля, спазвайте приличието, господа! Каквито и да са възгледите ви, официалните ви позиции изискват отговорност и придържане към правила. Защото демонстрирате страх и мижитурщина – за подобно безобразие от Москва няма дори да ви потупат по рамото.“


Share Follow

Leave A Reply