Реколтата за 2017 от пшеница е изключително добра. Добити са рекордните 5.9 милиона тона жито. До 1 млн. тон се потребява за населението, а всичко останало е за износ, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, който отчете 100-те дни от встъпването си в длъжност. По актуалната тема за инфектицида фипронил, който беше открит в яйца в страните от западна и Европа и в яйчен прах у нас, Порожанов съобщи че са иззети 2 пратки и няма опасност за здравето на потребителите.

Порожанов се обяви и за пълно покритие на земеделските площи в страната против градушки. В момента само 35% от земеделските площи е защитена, каза министърът.

Румен Порожанов снимка: БГНЕС

Румен Порожанов
снимка: БГНЕС

Министър Порожанов съобщи че се работи за финансовата стабилност на предприятия Напоителни системи, което в момента е с дълг от 30 милиона лева. Провеждала се инвентаризация на активите и се очаквало 2017 година предприятието да излезе на печалба. За сфера животновъдство, която пък е приоритетна, изплатената извънредна помощ е от близо 11 млн. лв. Предстои плащане по de minimis, както и авансово плащане на предходната национална помощ след 15 октомври.


Share Follow

Leave A Reply