Председателят на Комисията по отбрана генерал Константин Попов се срещна с Хорхе Домек, главния изпълнителен директор на Европейската агенция по отбраната, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

снимка: МО

снимка: МО

Изразена беше висока оценка за активната роля на Европейската агенция по отбрана по инициативите, произтичащи от приоритетите на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност.
Акцент беше поставен върху необходимостта от стимули и гаранции за участие на малките и средните предприятия в проекти, които ще бъдат съфинансирани от Европейския фонд за отбрана. Темата беше засегната по повод предложението за регламент на Европейската комисия за създаване на Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната.

Европейска комисия снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Подчертано беше желанието да се дава възможност на повече страни от различни географски региони на Европейския съюз да получават подкрепа от фонда, което би отворило вратите и за български предприятия.

министерство на отбраната ненчев
Засегнати бяха приоритетите в областта на сигурността и отбраната за българското председателство на Съвета на ЕС. Генерал Попов информира за парламентарното измерение на Българско председателство на Съвета на ЕС в областта на отбраната.


Share Follow

Leave A Reply