Европейската комисия е готова до няколко седмици да задейства съдебна процедура, която да доведе до глоби за Полша, Чехия и Унгария. Това ще се случи, ако държавите продължават да отказват да приемат бежанци от Италия и Гърция, предаде Ройтерс.

снимка: REUTERS/Marko Djurica

снимка: REUTERS/

„Ако страните членки, които не са приели изобщо никакви бежанци или отдавна не са приемали такива, не променят подхода си в близките седмици, Комисията трябва да обмисли да направи последната стъпка в процедурата по нарушения и да изправи пред Съда на ЕС Полша, Чехия и Унгария“. Това заяви европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос след оповестяване на решението на Съда на ЕС, с което се потвърждава законосъобразността на квотите за нелегални мигранти. Съдът на ЕС има правомощието да налага финансови наказания на правителства, които не изпълняват законите на ЕС.европейски съд

Междувременно Унгария отхвърли решението на съда на ЕС като „възмутително и безотговорно“. Това решение поставя в опасност сигурността и бъдещето на Европа, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто. Той предупреди, че Унгария ще продължи да оспорва опитите на ЕС да принуждава страните членки да приемат кандидати за убежище.Унгария, границаСловакия уважава решението на Съда на ЕС за бежанците, но позицията й срещу квотите остава непроменена. „Позицията ни за квотите остава непроменена“, каза премиерът на страната Роберт Фицо. Ще продължим да работим за това солидарността да бъде изразена по различен начин, а не други страни да ни натрапват мигранти, които и без това не искат да са тук“, добави той.


Share Follow

Leave A Reply