Френският президент Еманюел Макрон се изправи пред първото сериозно изпитание от началото на мандата му. В страната се проведоха масови стачки, като на места се стигна и до сбълсъци с полицията, съобщава вестник The Local.
Макрон
Двата най-големи синдиката във Франция започнаха протести срещу планираната реформа на трудовото законодателство, която изпълнява правителството на президента Еманюел Макрон. Повече от 230 000 работници, служители и синдикалисти излязоха по улиците на Париж и други големи градове, за да изразят недоволството си от мерките, обявени от кабинета. Имаше смущения в градския транспорт, в енергийния сектор и образованието. В Париж протестиращите хвърляха бомбички срещу полицията, която отговори със сълзотворен газ и водни оръдия. Вътрешното министерство съобщи за 13 арестувани.

Снимка: Politico Europe

Снимка: Politico Europe

Сред предвидените мерки на реформата са стъпки, които ще дадат на бизнеса гъвкавост в преговорите със синдикатите и възможности за по-лесно наемане и уволняване на служители, както и договаряне по условията за работа. „Големият проблем е липсата на сигурност за служителите. Никога не знаеш какво ще се случи в една компания. Как може да се очаква да планираш бъдещето, ако нямаш сигурност?“, споделя пред изданието един от участниците в мащабните демонстрации в Париж.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Президентът ще следи от дистанция първото сериозно изпитание на мандата си. Той пристигна в отвъдморските територии на Карибите, които пострадаха тежко от урагана Ирма. Макрон ще посети островите Сен Бартелеми и холандско-френския Сен Мартен, където загинаха девет души.


Share Follow

Leave A Reply