В четвъртък, 14 септември, на територията на Руската федерация и Беларус стартират мащабните стратегически учения „Запад 2017“. По думите на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, маневрите ще бъдат „най-значимото събитие в подготовката на Въоръжените сили през текущата година“, предава агенция TACC.

Спутник

Спутник

Съвместните военни учения ще се проведат на шест полигона, разположени на територията и на двете участващи страни. В тях ще бъдат задействани 12,7 хил. военнослужещи, 70 самолети и хеликоптери, до 680 единици бойна техника, от която 250 танка, 200 оръдия, реактивни системи за залпов огън и миномети, а също и 10 кораби.

Ученията ще се проведат в Беларус и три западни руски области – Калининградска, Ленинградска и Псковска, между 14 и 20 септември, посочва ТАСС. В маневрите ще участват близо 13 000 руски и беларуски военнослужещи, както и почти 700 единици бойна техника.

Русия отхвърля твърденията, че ще използва ученията като трамплин за инвазия в Полша, Литва и Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче даде да се разбере, че Алиансът ще наблюдава внимателно маневрите, и призова те да бъдат проведени по открит и законен начин, отбелязва Reuters.


Share Follow

Leave A Reply