Стотици работници от „Емко“ се събраха на протест пред сградата на парламента. Протестиращите скандираха „Мафия“ и „Оставка“. Организаторът на протеста Димитрина Маркова заяви, че искането им е заводът да продължи да работи с качеството на продукцията, с което е работил досега. „Ако не ни изпълните желанията, ще продължим да стачкуваме. Не сме 300 човека, а сме 1300“,заяви Маркова.

5747127
Организаторът подчерта, че исканията им са да им се възстанови лицензът, който неправомерно им е бил отнет чрез масирани акции и случайно намерени дребни нарушения. „Искаме продукцията за милиони,която сме предали, и за която ни се дължат пари да ни бъде платена“, посочи тя.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Депутати от ПГ на „БСП за България“ излязоха при протестиращите. Жельо Бойчев предложи да излъчат представители от всяко едно дружество, което е част от протеста. „Каним ви в парламента, за да изслушаме исканията и въпросите ви и ще се ангажираме с конкретни действия“, каза още Жельо Бойчев.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Министърът на икономиката изтъкна, че държавата ще спаси предприятието, но от кого?“ Това каза в парламента директорът на „Емко“ – Монтана“ Красимир Падарев. Той влезе в Народното събрание, за да представи исканията на работниците в завода след покана на представители от ПГ на „БСП за България“. „Емко“ няма нужда да се спасява, но „Емко“ е в опасност, защото му се правят спънки и пречки напук на всичко. Нарушава се законовият ред в държавата. Пращат се проверки, оправяме си нещата, отново не ни връщат лиценза. Това е положението. Всички проблеми сме отстранили. Ако нещата продължават по този начин „Емко“ няма да може да издържи – затова сме тук“, коментира той. По думите му в Монтана работят около 400 души, а в Трявна – 650 души.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Вече съм поискал публично среща с Министерство на икономиката“, каза директорът на „Емко“ в Трявна Славчо Димиев. „Това, че сме от малки градове не означава, че трябва да ни затриете. Обръщам се към институциите на българската държава, които ръководени от министри и министър-председател инспирират непрекъснато т.нар. проверки и търсят нередности, които да бъдат представени пред широката общественост в българската държава, да ни вземат разрешения за производство и физически да бъдем ликвидирани“, заяви Димиев. Той призова правителството да не позволява това да не се случи. „Хората знаят дали си вършим работата или не. Не настройвайте работник срещу работник. Не давайте фалшивите обещания, че ако „Емко“ го няма, работниците от ВМЗ ще получат 50% увеличение на заплатите. Въпреки всичко поздравявам тези, които искат главата ми. Вземете моята, но не на работниците“, каза още той.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Иван Димиев, конструктор в „Емко“ – Трявна, коментира, че са тук, за да бъдат чути и да се преустанови това беззаконие, което се извършва в нашата държава. „Всички наши действия и договори са подплатени с документи и нашият бивш управител ги показа. Борим се за нашите работни места, защото отнемането на лиценза и насилственото отнемане на договорите значи затваряне на фирмата и излизане на улицата. За град като Трявна 700 човека са ангажирани и просто се затваря града“, каза още Иван Димиев.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Борисов: Проверките относно „Емко“ да са в съкратени срокове

Leave A Reply