Новите правила, по които е станал изборът на членовете на парламентарната квота на ВСС, са гаранция за прозрачност и оправдаване на обществените очаквания. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той посочи, че депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова не е давала знаци за синхронизирано гласуване по време на избора в пленарна зала, а просто техническите устройва не са сработили и депутатите са вдигали ръце. Широкото мнозинство, което препоръките на венецианската комисия изискват, е дало възможност всички членове да се изберат по определени критерии. Няма как мнозинството, излъчващо 11 души, да бъде обвинено, че иска да има свои представители във ВСС, категоричен беше Цветанов.
Народно събрание парламент гласуване
„Каквото и да направим винаги ще бъдем укорявани. Соня Найденова беше от квотата на парламента, а Ясен Тодоров беше избран също от квотата. И двамата имат противоречия”, даде пример Цветанов. Според него добър сигнал са и търканията между Сотир Цацаров и Лозан Панов. Обществото не се интересува от заплатите и командировките на членовете на ВВС, а очаква да разбере какви реформи ще има, изтъкна Цветанов. „Избрали сме ги на база професионалните им качества. Чапкънова например работеше по най-тежкото дело в държавата – Сарафово и има още куп разкрити престъпления. Но ние се фокусираме върху очилата на Дукова”, председателят на ПГ на ГЕРБ.
изтребители
По темата за отношенията с президентската институция Цветанов заяви, че анкетната комисия за изтребителите се е възприела като обслужване на интереси, а от ГЕРБ са искали „да изчистят съмненията на обществото”. По думите му сегашният държавен глава Румен Радев два пъти е сменил позицията си за това кои изтребители са най-добрият вариант за купуване, а преди да стане кандидат за президент е бил приет допълнителен критерии за избора – примерна схема за разплащане. Чрез този критерии се дисквалифицират конкретни кандидати и се ограничава възможността да има разговори с всички участващи в конкурса.

"Обединени патриоти" снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Днес ГЕРБ и Патриотите ще решават проблемите в коалицията на политически съвет. Цветанов и премиера Бойко Борисов ще се срещнат с тримата представители на Патриотите и ще обсъдят търканията, възникнали в последният месец и половина.


Share Follow

Leave A Reply