„Референдумът за независимост на Каталуния, проведен на 1 октомври, е незаконен.“ Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на пресконференция в Брюксел.

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

„Според испанската конституция вчерашното гласуване в Каталуния беше незаконно. За Европейската комисия това е вътрешен въпрос на Испания, който трябва да бъде решен в съответствие с конституционния ред“, поясни Маргаритис Схинас.

снимка: caglecartoons.com

снимка: caglecartoons.com

„Отново потвърждаваме правната позиция на Комисията. Aко бъде свикан референдум, съобразен с Конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и Европейския съюз. Извън правния поглед, Европейската комисия вярва, че е време за единство и стабилност. Призоваваме всички засегнати страни да преминат бързо от конфронтация към диалог. Насилието никога не може да е инструмент в политиката“, заяви говорителят на ЕК.

occupy.com

occupy.com

Вярваме, че администрацията на премиера Мариано Рахой ще се справи с този труден процес в пълно съответствие с испанската конституция и основните права на гражданите, залегнали в нея“, съобщават още от Брюксел.


Share Follow

Leave A Reply