България е на пета позиция в Европа по затлъстяване на децата. Това става ясно от данни на Световната здравна организация (СЗО) относно храненето, физическата активност и затлъстяването сред децата, цитирани от БНР.

Проучването на СЗО обхваща негативните тенденции при навиците на хранене при децата у нас, както и физическата им активност. Според данните от анализа при децата у нас се наблюдава увеличена консумация на захарни изделия и напитки, както и висока консумация на мазнини и готварска сол. Между негативните тенденции попадат и ранната употреба на алкохол, ниската консумация на полезни храни като кисело мляко, риба, както и плодове и зеленчуци.храна

Статистиката показва още, че страната ни е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко. Българите също така приемали два пъти и половина повече готварска сол от здравословните количества. Относно физическата активност на децата стана ясно, че българчетата прекарват до два пъти повече време пред телевизора и компютъра от връстниците си от Холандия и Белгия.


Share Follow

Leave A Reply