Общ фронт срещу двойния стандарт при храните в Европа обявиха премиерите на страните от Вишеградската четворка днес, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Полша, Унгария, Чехия и Словакия подемат инициатива за промяна в европейското законодателство, което към момента позволява на производителите да прилагат двоен стандарт при хранителните продукти. Представителят на България – омбудсманът Мая Манолова категорично подкрепи инициативата, изразена на днешната среща на върха в Братислава.
1
Манолова обяви, че в рамките на Българското председателство догодина ще организира форум, фокусиран именно върху нелоялните и подвеждащи практики с храни, които дискриминират гражданите от Източна Европа. „Мултинационални компании, чиито продукти са в магазините на цяла Европа, знаят как да заобиколят закона и да разделят европейските граждани на две категории, без да са вън от него. За съжаление, единственият инструмент на Брюксел е да ги накара само да сменят вида на опаковките и да изредят съставките.
 Техните лобита имат силни инструменти в Брюксел и правят задачата на страните много трудна, тъй като Европейската комисия засега няма закони, които да забраняват тези практики“, бе общото мнение на участниците в срещата.
2
В изказването си омбудсманът Мая Манолова подчерта, че България настоява за създаване на ново законодателство – Европейска директива за производството и предлагането на храни, с която изрично да се забрани един производител да предлага храна с една и съща марка, но с различно качество и състав в различни точки на Европейския съюз. „Настояваме контролът да се извършва от единен европейски орган, тъй като се съмняваме, че националните органи за контрол върху храните могат да се справят с големите трансгранични компании“, посочи Манолова.
3
Тя допълни, че мерките, които в момента се предприемат от Европейската комисия, насочени към подпомагане на националните органи за прилагане на действащото европейско законодателство, са само облекчаващи проблема и няма да дадат резултат. „Затова, ако в разумни срокове Европейската комисия не предложи ново законодателство, трябва да сме готови за следваща стъпка – Европейската гражданска инициатива, 1 000 000 подписа на граждани от поне седем европейски страни. Отива на Вишеградската четворка да започне така инициатива, а аз като омбудсман на Република България ще я подкрепя и ще участвам активно“, завърши Мая Манолова.
супермаркет,храни
Освен за храните, страните от Източна Европа, ще поискат равни стандарти и за почистващите препарати и козметичните продукти, които също са с по-ниско качество.


Share Follow

Leave A Reply