„Доверието е в основата на съвременното образование – доверието между родител и учител, между семейство и училище.“ Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на  конференцията „Партньорство училище – родители – добри практики и решения“.
учител
„Утопия е да вярваме, че като сложим камери във всяка стая, ще решим проблема с липсата на доверие, всъщност ще го задълбочим“, коментира министърът. „Затова днес ми се иска посланието към родителите да бъде „да вярваме на учителите“, защото като общество най-много разчитаме на  тях“, каза Вълчев и отбеляза, че говори и като родител. „Разчитаме на учителите да възпитават децата ни, да ги научат на знания и да се справят с агресията. Трябва да накараме обществото и родителите да вярват на учителите, без това доверие няма да има добро образование и няма да успеем да възпитаме децата си“, заяви образователният министър. Той припомни, че нашите прародители много са вярвали на учителите, защото са знаели, че така е правилно.

Кадър: Informo.bg

Кадър: Informo.bg

Министър Вълчев отправи и послание към учителите – да не пестят усилие да си взаимодействат с родителите, да им обясняват и ги информират какво правят, да се вслушват в упреците им, да ги привлекат като съюзници в задачите на училището. „Общата ни мисия, като родители и учители, е да направим децата добри хора, а по този начин – и обществото по-добро. За да изпълним тази мисия, трябва да си говорим, да си вярваме и да работим заедно. Мнението ми, предполагам и не само моето, е, че един от проблемите на нашето общество и на съвременното общество, е разговорът, и то положителният разговор за бъдещето. За да има положителен разговор, обаче трябва да има доверие, отбеляза той.
министерство на образованието
„В МОН не можем да променим родителите, но можем да подобрим работата на образователните институции, можем да направим така, че семейството и училището да си говорят. И днешната конференция е опит за това“, отбеляза образователният министър. Той подчерта, че взаимодействието трябва да бъде осъзната политика от страна на училището, детската градина и семейството. „Една от целите на днешната конференция е да чуем тези добри практики, да ги обобщим и да ги препоръчаме на училищата. Взаимодействието трябва да бъде осъзната политика от страна на училището и детската градина, взаимодействието между образователните институции и семейството, взаимодействието между учителите и родителите. Имаме множество такива добри практики”, посочи Вълчев. По думите му училищата и детските градини ежедневно се подлагат на натиска да си партнират по-добре. Реалностите и задачите им предполагат те да работят ежедневно с родителите.
образование, училище
Министър Красимир Въчев подчерта, че е сигурен в това, че всички образователни институции осъзнават ефективността и ползата от това да взаимодействат по-добре с родителите. „Посланието от днешната конференция е както към учителите, така и към родителите“, посочи Вълчев. Той призова родителите да имат повече доверие към педагозите, а учителите да не пестят сили да взаимодействат с родителите. „Няма глобален механизъм за по-добро взаимодействие – има множество неща, които родители и учители могат да направят в тази посока: съвместно обсъждане на важните теми, политика на отворени врати, подписване на споразумения между родители и училището, на кафе с директора или учителя”, каза още министърът на образованието.


Share Follow

Leave A Reply