Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи амбициозен график с 13 срещи през следващите две години за рестартиране на Европейския съюз след шока от Брекзит и някои други неуспехи. Политикът, който координира срещите на върха на ЕС, разкри графика на разговорите само седмици след призивите за дълбока реформа на блока от френския президент Еманюел Макрон, както и от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

EU Европейски съюз

Планът следва консултациите с всички 28 лидери на ЕС по пътя на реформите, които добиха спешен статут след британския референдум за отделяне от общността през юни 2016 г. Графикът, който започва с разговори в четвъртък и петък тази седмица в Брюксел, включва редовно планираните срещи на върха на ЕС до юни 2019 г., както и неофициални заседания със специални теми. Това включва специална среща на високо равнище в Румъния, едва няколко седмици след като Великобритания се ще напусне блока през март 2019 г., както и специална среща за сигурност във Виена през следващата година.

знаме България Европейски съюз

Доналд Туск излезе и с предложение на 17 май догодина в София да се състои среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

Западни Балкани ЕС

Лидерите на ЕС от останалите 27 държави членки решиха миналата година, че съюзът се нуждае от сериозна промяна или рискува да се провали, но, според анализатори, новоизбраният Макрон вдъхна нов живот на процеса. „Много съм доволен от готовността ви да ускорим работата си и да преодолеем усещането за безсилие“, каза Доналд Туск в покана до лидерите на ЕС преди двудневните разговори в четвъртък.

Доналд Туск

Доналд Туск

„Въз основа на моите консултации, е ясно, че има и готовност за оживяване и обогатяване на нашата работа, включително чрез развиването на нови идеи“, каза той. Председателят на ЕС подчерта, че разговорите могат да се проведат сред 28-те настоящи членки, включително Великобритания, или само 27-те останали страни, „в зависимост от темата“.

 


Share Follow

Leave A Reply