Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за отбраната и въоръжените сили.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха със 131 гласа „за“, 71 „против“ и 20 „въздържали се“. Първоначално ветото на президента бе прието със 117 гласа „за“, 73 „против“ и 21 „въздържали се“.

БГНЕС

БГНЕС

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че със закона се въвеждат се много ясни правила, на които трябва да отговаря постоянният секретар на отбраната. Той подчерта, че ГЕРБ ще подкрепи отново промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и ще отхвърли ветото на президента.

ГЕРБ, Бойко Борисов

Депутатът от БСП Николай Цонков заяви, че подкрепят ветото на президента, тъй като мотивите му са аргументирани, мотивирани и основателни. Според него промените не водят до усъвършенстване на правомощията на постоянния секретар на отбраната, а точно обратното.

БСП, Жельо Бойчев

Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че самите съставители на мотивите са се самоопровергали. „Единствено, ако колегите от БСП смятат, че могат да са вечна опозиция, само тогава могат да имат притеснения, че е закрепен статутът на постоянния секретар на отбраната. Няма как да подкрепим мотивите на ветото и ще гласуваме отново за закона“, подчерта той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Законопроектът бе приет на второ четене на 27 септември. С него се въведоха изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, като съгласно приетия закон на този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг. Другото изискване, срещу което президентът възразява, е началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната. Поради ветото на държавния глава от 6 октомври депутатите разгледаха промените наново. Ветото вече бе преодоляно от Парламентарната комисия по отбрана.


Share Follow

Leave A Reply